Hovedinnhold
Skriv ut

Nå kommer sykmeldinger i Altinn

Digitaliseringen av sykmeldingen går framover, og først ute er Aust-Agder og Nordland. Fra hhv. 1. oktober må alle arbeidsgivere i de to fylkene ta imot digitale sykmeldinger og søknader om sykepenger fra sine ansatte.

Illustrasjon: Arbeids- og velferdsdirektoratet

 

Arbeidsgiverne i Aust-Agder og Nordland har fått brev i sin innboks i Altinn der de får vite hvordan de kan forberede seg. Den samme informasjonen ligger på nav.no: Digital sykmelding for arbeidsgivere i Aust-Agder og Nordland.

Innføringen i resten av landet vil besluttes basert på erfaringer fra de to første fylkene og fra noen pilotbedrifter som allerede er i gang.

Vi anbefaler alle arbeidsgivere i landet å forberede sitt mottak i Altinn allerede nå. Benytt veiledningene under nyttige lenker på denne siden, eller les mer på www.nav.no/digitalsykmelding hvor du også finner ofte stilte spørsmål med svar.

 

Sørg for at du får varsler fra Altinn

Ønsker du varsler om nye sykmeldinger, finner du veiledning her: kontakt og hjelp i Altinn.

 

Hvem har tilgang til å se sykmeldingene?

Tjenesten krever at du har en eller flere av disse rollene i Enhetsregisteret:

  • daglig leder / administrerende direktør
  • styrets leder
  • innehaver
  • komplementar
  • deltaker med delt ansvar
  • deltaker med fullt ansvar
  • bestyrende reder
  • norsk representant for utenlandsk enhet
  • bostyrer

Alle disse kan tildele tilganger til andre personer i virksomheten. Har dere et personalkontor eller en HR-funksjon, er det hensiktsmessig å tildele rettigheter til et utvalg HR-medarbeidere.

 

Hvilke tjenester er det snakk om?

Det må gis tilgang til tre enkelttjenester:

 

Vi anbefaler foreløpig ikke å opprette en egendefinert rolle for tjenestene. Funksjonalitet for dette vil komme senere. Rettighet delegert på organisasjonsnummeret gir samme rettighet automatisk på alle tilhørende bedriftsnummer.

 

Store bedrifter kan bruke løsningen

Vi har tidligere sagt at den digitale sykmeldingen foreløpig passer best for små og mellomstore bedrifter. Erfaringen er nå at bedrifter av alle størrelser kan benytte den. Det handler om å sette seg opp på riktig måte i Altinn og organisere mottaket av sykmeldinger med et begrenset antall personer.

Alle ledere trenger ikke å ha tilgang i Altinn, det holder med noen utvalgte personer, gjerne i HR/lønn.

 

Fortsatt noen sykmeldinger på papir

Noen grupper arbeidstakere må av ulike grunner fortsatt få sykmeldingen på papir. Bedriftene må derfor opprettholde rutiner for å ta imot sykmeldinger på begge måter.

 

Det lønner seg å ligge i forkant

Du får ekstra stor nytte av løsningen hvis du allerede nå går inn i Altinn og tildeler tilganger, slik at de rette personene i virksomheten kan få varsler og finne sykmeldingene. Da er dere også godt forberedt når den digitale søknaden om sykepenger snart blir innført i hele landet.

 

Har du spørsmål?

Altinn brukerservice veileder deg i bruken av Altinn og det tekniske i tjenesten:

Telefon 75 00 60 00

Du kan også henvende deg ved hjelp av kontaktskjema.

NAVs telefon for arbeidsgivere svarer på faglige spørsmål om sykmelding og sykefraværsoppfølging:

Telefon 55 55 33 36 (tast 1)

Les mer på nav.no/digitalsykmelding.

Del på:

Publisert 21.08.2017